fbpx

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM, BOLHAM IN OSTALIM ZAJEDALCEM

By 20. marca, 2021 6 maja, 2022 NEGA

Klopne bolezni so zelo zahrbtne, saj se lahko znaki pojavijo celo pol leta po ubodu klopa, zato je preventiva in pravilna zaščita zelo pomembna.

Vsi se strinjamo, da je boljša preventiva, kot pa zdravljenje in da zavoljo tega, da preprečimo morebitno bolezen posežemo tudi po kemičnih preparatih. Vendar veterinarji že zadnjih nekaj let opažajo, da so klopi postali vse bolj odporni, tudi na tablete, ovratnice in ampule.

Za brezskrben sprehod v naravi smo zato razvili naravno pršilo z izvlečki 7 rastlin.

Skrbno izbrana mešanica rastlinskih in eteričnih olj deluje tako, da oddaja vonj, ki  odganja zajedalce (klope, bolhe, komarje), obenem pa vašemu kosmatincu ne škoduje.

Naravna zaščita se nanese pred vsakim sprehodom. Za bolj učinkovit nanos je narejena v obliki razpršila

Ali ste vedeli: Neemovo olje in limonin evkaliptus sta poznana kot ena najboljših naravnih insekticidov proti  bolham, pršicam, klopom. 

In v našem razpršilu sta oba! Poleg neem olja in eteričnega olja limoninega evkaliptusa pa sprej vsebuje še; eterično olje limonske trave, sivke, virginijske cedre, bosvelije, poprove mete in kokosovo olje

 

Nekaj zanimivih dejstev o klopih:

Po številu obolelih v Evropi je Slovenija v samem vrhu. Najbolj ogrožene regije so Gorenjska, okolica Nove Gorice in okolica Ljubljane. Najmanj primerov je registriranih v Prekmurju. Podatkov o tem, koliko psov letno zboli za posledicami vboda klopa, ni.

S pitjem krvi odrasla samica svojo težo poveča tudi do 100-krat, zato lahko številna invazija klopov povzroči močno slabokrvnost, oslabitev živali in celo pogin.

Klopi se razvijajo skozi tri razvojne stopnje: ličinko, nimfo in odraslo žival. Vsaka potrebuje en obrok krvi za svojo preobrazbo oz. odrasli osebki za razmnoževanje.

Klopi za svoje preživetje potrebujejo primerno življenjsko okolje, predvsem dovolj vlage. Ko je primeren čas za hranjenje, čakajo na primernega gostitelja na rastlinju.

Prehranjujejo se le 10% svojega življenja, njihova aktivnost je pri nas največja od aprila do konca maja.

V Sloveniji trenutno najpogosteje diagnosticiramo klopno prenosljive bolezni: boreliozaanaplazmoza (včasih imenovana erlihioza) in babezioza (piroplazmoza). Klinični znaki so pri vseh treh boleznih običajno nespecifični. Če v sezoni klopov opazite pri vašem psu apatičnost, brezvoljnost, povišano telesno temperaturo z bruhanjem in drisko ali šepanjem ne odlašajte z obiskom pri veterinarju! Ob pravočasni laboratorijski diagnostiki  klopno prenosljive bolezni pri psih uspešno zdravimo.

Če najdete prisesanega klopa, ga primite s posebno pinceto tik ob koži, zavrtite v nasprotni smeri urinega kazalca in izvlecite. Klopa nikar ne zalivajte z maščobami, ker se začne dušiti in med tem izloči še več sline, ki je lahko vir okužbe za vektorsko prenosljive bolezni.

2x Sprej – ko napadejo bolhe, klopi, garje in drugi zajedalci
+ DARILO ŠAMPON - ko napadejo bolhe, klopi, garje in ostali zajedalci

19,20 Dodaj v košarico

Več o izdelku

Leave a Reply