fbpx

Prihod novorojenčka v domovanje psa ter nega psa

By 3. novembra, 2020 15 novembra, 2020 Nekategorizirano

Vemo, da je higiena v teh časih še kako pomembna. Za pse, ki živijo v hišah oziroma stanovanjih, toliko bolj. Konec koncev nekateri smejo ležati na foteljih in posteljah, zato so nujne čiste tačke in dlaka.

Kaj pa, ko pride v pasjo družbo novorojenček? Kako se obnašamo, ko ga prinesemo domov?

Ob prihodu je najbolje da psu, pod našim budnim očesom dovolimo, da novorojenčka prevoha. Psi ne zanjo reči »dober dan«, »dobrodošel«, ne znajo pozdraviti z roko. Oni prepoznavajo stvari in živa bitja z vonjem. Vsak od nas ima svoj tipičen vonj, ki si ga pes zapomni in nas tako prepozna. Zato bo novo bitje prevohal in si ga zapomnil.

Še preden pa pride novorojenček v hišo, je seveda treba poskrbeti za čisto in dišečo dobrodošlico. Vašega kosmatinca skopajte, da ga pričaka čist in lep. Prav tako poskrbite, da po vsakem sprehodu psu očistite tačke. V primeru mokrega vremena poskrite za nego dlake. Za umivanje tačk in dlake štirinožnih prijateljev uporabite izdelke Yanika, ki ne vsebujejo alkohola, parabenov in umetnih dišav in so popolnoma neškodljivi do otrok, saj so narejeni izključno iz naravnih sestavin.

In seveda, ne pozabite na čisto pasje ležišče in prostor, kjer se bosta nova prijatelja družila. Druženje otroka in psa blagodejno vpliva na številne dejavnike v otrokovem razvoju. Dokazano je, da božanje dlake blagodejno vpliva na človekovo razpoloženje, ga pomirja, znižuje srčni utrip in pritisk. Druženje s psom povzroča sproščanje hormona sreče, serotonina. Ta povzroči ugodje, ki ga občutimo v pasji družbi. Tudi kakšen pasji poljubček, ko nas od veselja dotakne z mokrim smrčkom in mogoče celo oblizne, nam je prijeten. Kljub temu, da mogoče ne vemo, kaj je pred tem naš pes prevohal ali celo polizal, pojedel. Zato moramo biti pri možnem stiku pasje sline z novorojenčkom zelo previdni. Kajti, kot nekateri trdijo, da je pasja slina antiseptična, temu ni čisto tako.

Kaj pa če kuža dojenčka poliže?

Kot pravi Doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, Dipl. EVDC, specialitska veterinarske stomatologije na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani: »Sama pasja slina ni nevarna ali škodljiva v običajnih razmerah, dejstvo pa je, da je v ustni votlini in s tem v slini psa veliko mikroorganizmov (po ocenah okrog 700 vrst), predvsem bakterij, pa tudi virusov, gliv in protozojev. To je sicer zelo podobno kot pri ljudeh. Med vsemi temi mikroorganizmi so seveda tudi taki, ki so patogeni, torej lahko povzročijo bolezni.« (vir)

V primeru, če kuža poliže novorojenčka, ga samo z osvežilnimi robčki nežno obrišemo. Seveda morajo biti robčki naravni in nežni do dojenčkove kože, da s tem ne povzročimo kožnih reakcij. Robčki, ki so popolnoma varni in namenjeni otroški koži so otroški vlažilni robčki blagovne znamke WaterWipes. Narejeni so iz 99,9% vode in 0,1% izvlečka grenivkinih pešk, ta vsebuje olje, ki kožo pomirja in jo neguje. Na podlagi naravnih negovalnih sestavin so robčki primerni tudi za uporabo na suhi in občutljivi koži. Osvežilni robčki ne vsebuje konzervansov in alkohola, ter so brez vonja.

Ko bo dojenček nekoliko odrastel in bo pokazal zanimanje za psa, mu moramo pokazati, kako se mora do njega vesti. Psa nikakor ne sme cukati in objemati brez, da ga imate pod nadzorom. Dotikati se ga mora nežno z občutkom in samo toliko časa, dokler bo psu lagodno. Raje, kot da pustite, da otrok psa boža, ga naučite naj mu vrže kakšno igračo.

Zatorej bodimo ob stiku novorojenčka s psom vsekakor previdni. Dobro je, da sta skupaj, da se družita, pridobivata na zaupanju in izkušnjah, pasja slina naj pa le počaka do starosti, ko bo otrok ojačal imunski sistem in si že sam umil roke po druženju s psom!